PRIPOROČAMO»»»  


Išči

Nasveti-Modro poslovanje

Baza nasvetov svetovalcev Mreže modro poslovanje vsebuje konkretne rešitve, ki jih pripravljajo svetovalci za podjetja oz. podjetnike. Spodaj prikazujemo primere rešitev, ki smo jih pripravili za stranke v trenutku nastanka poslovnega dogodka. Nasvet je najprimernejši takrat, ko podjetje sklepa posle. Popravljanje napak je najdražje! Želite postaviti vprašanje svetovalcem MREŽE MODRO POSLOVANJE?   Potem kliknite tukaj in postavite vprašanje.  Postanite naš uporabnik in naročite se na enega izmed naših paketov storitev.


§  Splošni pogoji poslovanja spletnega mesta- kliknite tukaj.

§  Pošlji vprašanje svetovalcem.SVETOVALEC
: mag. Franc Derganc, Taxin d.o.o.

PRIPOROČAMO:

Modro jutro d.o.o., vodenje poslovnih knjig, ponudba:
Računovodstvo + davčno svetovanje = Modro računovodstvo

 

 

REŠITVE
sreda, 12. marec 2014 | 0 | Št. ogledov 3483 Kategorije: Modro poslovanje - NASVET, Svetovanje - DAVKI, Prispevki - MPD TAGS: PRISPEVKI PRISPEVKI-Upokojenec PRISPEVKI-Prokurist

Vaše vprašanje:

Imate upokojenca lastnika in prokurista firme. S spremembo zakonodaje v letu 2014 so se spremenili pogoji za izplačilo prokuristu. Zanima vas na kakšen način lahko izplačate upokojencu prokuristu za njegovo delo, da bo zakonito in ne bo izgubil pokojnine.  Poleg tega mu bi radi izplačevali tudi potne stroške,  stroške prehrane in stroške službenih poti.


Naš odgovor - Izveček:

 

1. Zakonska podlaga ZUTD-A v povezavi z ZPIZ

Novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-A), ki je bila sprejeta marca 2013 in velja od 1.7.2013, je spremenila nekatere načine izplačil upokojencem – prokuristom oz. lastnikom v letu 2014.

Na spremembe vpliva 116. člen ZPIZ-2 kjer je določeno, da uživalec starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki na območju Republike Slovenije začne ponovno delati oziroma opravljati dejavnost, znova pridobi lastnost zavarovanca (delavci iz 14. člena, samozaposleni iz 15. člena, kmetje iz 17. člena in družbeniki iz 16. člen) in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje.

Pokojnina se preneha izplačevati z dnem ponovne pridobitve lastnosti zavarovanca.  

V 406. členu ZPIZ-2 se uživalcu starostne,.......Prispevek je del spletne naročnine, do katere lahko dostopajo samo naši člani.

Več o tem lahko preberete tukaj

Priloge

Comments are only visible to subscribers.

DDV, DDPO, DOHODNINA, INŠŠEKCIJA, PRISPEVKI, SRS, MRS