PRIPOROČAMO»»»  


Išči

Nasveti-Modro poslovanje

Baza nasvetov svetovalcev Mreže modro poslovanje vsebuje konkretne rešitve, ki jih pripravljajo svetovalci za podjetja oz. podjetnike. Spodaj prikazujemo primere rešitev, ki smo jih pripravili za stranke v trenutku nastanka poslovnega dogodka. Nasvet je najprimernejši takrat, ko podjetje sklepa posle. Popravljanje napak je najdražje! Želite postaviti vprašanje svetovalcem MREŽE MODRO POSLOVANJE?   Potem kliknite tukaj in postavite vprašanje.  Postanite naš uporabnik in naročite se na enega izmed naših paketov storitev.


§  Splošni pogoji poslovanja spletnega mesta- kliknite tukaj.

§  Pošlji vprašanje svetovalcem.SVETOVALEC
: mag. Franc Derganc, Taxin d.o.o.

PRIPOROČAMO:

Modro jutro d.o.o., vodenje poslovnih knjig, ponudba:
Računovodstvo + davčno svetovanje = Modro računovodstvo

 

 

REŠITVE
petek, 16. maj 2014 | 0 | Št. ogledov 4126 Kategorije: Modro poslovanje - NASVET, DDV - MPD TAGS: DDV ZDDV-1 DDV-Prefakturiranje

 

Vaše vprašanje:

Nabavili smo blago in prejeli račun na naslov podjetja A in ga dobavitleju tudi plačali. Sedaj želimo to blago prefakturirati drugemu davčnemu zavezancu (vsi vpleteni imajo sedež v RS).Zanima me kako to zavedemo v naše poslovne knjige kot knjiženje, ali si odbijamo DDV ali nje in ali se potem na izdanem računu izkaže DDV? Ali knjižimo prejeti račun na 145/220 in izdani na 120/145 in ne upoštevamo DDV? Seveda je pomembno, da si bo ta drugi davčni zavezanec lahko vstopni DDV poračunal. Račun se glasi na podjetje A (podjetje A je blago tudi kupilo), prefakturirali ga bomo na podjetje B (zavezanec v RS). Nabava agregata. Podjetje A je dobilo cenejšo ponudbo in bo samo prefakturiralo naprej.

 

 

IZVLEČEK odgovora:

Iz vprašanja izhaja, da je družba A nabavila blago od dobavitelja C.  Družba A želi blago prodati družbi B. Menimo,  da gre v konkretni zadevi za klasično prodajo blaga, kjer mora družba C izdati družbi A račun, skladno z določili 81. oz. 82. člena ZDDV-1. Družba A bo DDV, ki je zaračunan na računu odbila, kot vstopni DDV. V nadaljevanju pa bo družba A zaračunala blago družbi B skladno z določili 82. člena ZDDV-1.

V kolikor pa bi družba C zaračunala blago neposredno družbi B in bi, skladno s pogodbenimi določili, blago primeroma plačala družba A, pa bi govorili o t.i. »prefakturiranju«, kot se pogovorno poimenuje ureditev iz 6. odstavka 36. Člena ZDDV-1, ki ureja zniževanje davčne osnove.

Navedeni člen določa naslednje: “V davčno osnovo se ne vštevajo: a) cenovni popusti za predčasno plačilo; b) cenovni ......

 


 

Prispevek je del spletne naročnine, do katere lahko dostopajo samo naši člani.

Več o tem lahko preberete tukaj

Priloge

Comments are only visible to subscribers.

DDV, DDPO, DOHODNINA, INŠŠEKCIJA, PRISPEVKI, SRS, MRS